TUBERCULOZA – INFORMATII GENERALE
Ce este tuberculoza?
Tuberculoza este o boală infecțioasă provocată de un microb, Mycobacterium Tuberculosis. Este una dintre cele mai frecvente boli infecțioase din lume, de aceea e considerată o problemă de sănătate publică, diagnosticul și tratamentul fiind gratuite în România.
Cum se manifestă tuberculoza?
Tuberculoza se poate localiza în orice organ, dar cel mai frecvent în plămân, producând tuberculoza pulmonară. Diagnosticul altor forme de tuberculoză se face de către medicul din specialitatea organului afectat. Simptomele bolii sunt tusea ce durează mai mult de 3 săptămâni care nu cedează la tratament, uneori hemoptizia (expectorație de sânge), oboseală, slăbiciune, transpirații noaptea, scăderea poftei de mâncare cu scădere în greutate.
Cum se diagnostichează tuberculoza?
La dispensarul de pneumoftiziologie teritorial pacientul este consultat, se stabilește necesitatea efectuării unei radiografii pulmonare și recoltarea de sputa pentru identificarea microbului specific.
Pacientul va aduce pentru analiză 2 produse de sputa care vor fi recoltate în recipiente sterile, după un efort de tuse, după clătirea gurii cu apă pentru îndepărtarea de resturi alimentare, după tehnica atașată. Recipientele vor ajunge la laboratorul de microbacteriologie unde se vor face mai multe analize:
Ce este tuberculoza rezistentă?
Foarte puține cazuri de tuberculoză se produc prin infectarea cu microb rezistent la medicamentele antituberculoase. Microbul rezistent apare prin tratament incorect – omiterea unuia sau mai multe medicamente, întreruperea nejustificată a medicației, doze sau regimuri incorecte. Aceste forme de tuberculoză necesită tratament de lunga durată (18 luni), cu alte medicamente antituberculoase în asociere.
Cum se trateaza tuberculoza?
Tratamentul tuberculozei sensibile se face cu 4 antibiotice (izoniazida, rifampicina, pirazinamida, etambutol) în doze corespunzătoare greutății corporale, administrate de preferat pe stomacul gol în același timp toate, zilnic timp de 2 luni. Următoarele 4 luni se vor administra doar izoniazida și rifampicina în doze mai mari deoarece acestea se vor administra doar 3 zile din săptămână.
În România tuberculoza se vindecă în peste 85% din cazuri.
Cât timp sunt contagiosi pacienții cu tuberculoză?
Transmiterea tuberculozei se face aproape exclusiv respirator, prin picăturile mici de salivă eliminate de către bolnavul cu tuberculoză pulmonară prin tuse, strănut sau chiar vorbit. Boala nu se transmite prin contactul cu obiectele sau hainele purtate de bolnavul cu tuberculoza. Pacienții cu tuberculoză pulmonară care au rezultat pozitiv la examenul microscopic sunt contagiosi până sunt diagnosticați și încep tratamentul. După inițierea tratamentului, ei devin rapid, în câteva zile, necontagiosi. Se recomandă izolarea și urmărirea lor timp de 2 săptămâni după inițierea tratamentului în spital sau la domiciliu.
Cum se controlează contacții pacientului cu tuberculoză?
Toți contacții și mai ales copiii, respectiv cei care au petrecut minim 4-6 ore cumulate în ultimele 6 luni înainte de identificarea pacientului cu tuberculoză, vor fi investigați clinic, radiologic și bacteriologic în dispensarul teritorial de pneumoftiologie. Pentru copii se va face în plus testarea cutanată la tuberculina sau testarea din sange (Quantiferon/TB Gold Spot). Mai puțin de 10% dintre contacții unui pacient contagios cu tuberculoză pot dezvolta tuberculoza activă pe parcursul vieții; riscul creste atunci când scade pragul imunității în cazul unor boli (cancer, boli autoimune, infecție HIV etc).
Părerea ta contează, lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore.
FEEDBACK PACIENT