PROIECTUL E-DETECT TB

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

 

 

 

 1. Prezentare generala context proiect

Tuberculoza reprezintă o prioritate de sănătate publică în România și este recunoscută ca atare încă din 2015 de către Guvernul României prin aprobarea Strategiei Naționale de Control al TB în România 2015-2020 (HG 121/2015).

Una dintre prioritățile menționate în Strategia Națională de Control al TB este de a asigura depistarea precoce a pacienților TB (încă din stadiul în care boala este într-un stadiu incipient), investigarea completă și rapidă a acestora, înrolarea pacienților diagnosticati în tratament complet, continuu și corect, precum și monitorizarea acestora (inclusiv prin intervenții de creștere a aderenței la tratament) până la finalizarea cu succes a tratamentului, având în vedere ca principala metodă de prevenire este întreruperea transmiterii bolii prin vindecarea surselor.

În acest context, experții Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, împreună cu parteneri internaționali, au aplicat în cadrul programului de granturi și proiecte finanțat de către CHAFEA (Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency-agentie a Comisiei Europene pentru proiectele de sănătate), pentru proiectul 709624 E-DETECT TB al cărui scop este de a asigura depistarea precoce a pacienților cu TB prin organizarea de caravane și efectuare de examene radiologice și bacteriologice. În urma confimării radiologice și bacteriologice, pacienții cu TB vor trebui integrați din punct de vedere al tratamentul și, respectiv, al monitorizării acestuia și implicit a asigurării aderenței.

Scopul proiectului este diagnosticarea activă în rândul populațiilor vulnerabile din grupurile homeless (oamenii străzii), Rroma, utilizatori de droguri, deținuți în două din țările Europene cu incidență mare a tuberculozei (România și Bulgaria). Acest scop va fi realizat prin intermediul unei Unități Medicale Mobile echipată cu un echipament radiologic și un echipament de diagnosticare moleculară. UnitateaMedicală Mobilă deține toate autorizațiile și avizele CNCAN și DSP pentru funcționare, este complet utilată și funcțională pe platformă auto, fiind dotată cu un echipament de radiologie si echipament de diagnosticare rapidă a tuberculozei, și se va deplasa în zonele unde există populație la risc de infecție cu bacilul Koch/tuberculoză. Astfel România are prima caravană mobilă de depistare a tuberculozei în rândul grupurilor vulnerabile cu care face primul pas în proiectul de screening al tuberculozei.

 1. Date contract finanțare

Contractul de finantare 709624 a fost semnat pe 2 mai 2016 și implementarea proiectului a început la data de 3 mai 2016. Durata inițială a proiectului fiind de 36 luni, fiind prelungită până la 42 luni în ianuarie 2019.

Valoarea eligibilă a contractului de finanțare este de € 3,168,963.36 din care € 1,852,745.00 reprezintă finanțarea din partea CHAFEA (Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency).

România participă la implementarea proiectului E-DETECT TB cu sprijinul Ministerului Sănătății și partener în cadrul proiectului Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta. Bugetul Institutului de Pneumofitiologie Marius Nasta pentru acest proiect este de €970,449.34 din care € 358,380.00 fiind din partea CHAFEA și €  612,069.00 cofinanțare Ministerul Sănătății.

 1. Obiectivul și activitățile proiectului

Scopul proiectului îl reprezintă diagnosticarea activă în rândul populațiilor vulnerabile din grupurile homeless (oamenii străzii), Rroma, utilizatori de droguri, deținuți  în două din țările Europene cu incidență mare a tuberculozei (România și Bulgaria). Acest scop va fi realizat cu ajutorul unei unități medicale mobile echipată cu un echipament radiologic și un echipament de diagnosticare moleculară.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

 1. Dotarea unei unități mobile de radiografie
 2. Screeningul (depistarea active) TB în rândul grupurilor vulnerabile din România
 3. Îmbunătățirea integrării serviciilor medicale penru cazurile de TB identificate în România.
 4. Pilotarea screeningului grupurilor vulnerabile în Bulgaria
 5. Realizarea și publicarea a cel puțin unei lucrări / unui articol științific(ă)

 

 1. Parteneri UE în cadrul proiectului

 

University College London (UCL) Marea Britanie
KNCV Tuberculosis Foundation (KNCV) Olanda
Ospedale San Raffaele (OSR) Italia
National de Pneumoftiziologie Prof. Dr. Marius Nasta-National TB Programme (NTPR) România
Karolinska Institute (KI) Suedia
Universita degli Studi di Brescia (UNIBS) Italia
Public Health England (PHE) Marea Britanie
Delft imaging systems (DELFT) Olanda
Folkhälsomyndigheten-Public Health Agency Sweden (FoHM) Suedia
INMI Spallanzani, Rome (INMI) Italia
Health Strategies Programme Centre-National TB Programme (HSPC) Bulgaria

 

 1. Comunicat de presă lansare proiect

În 17 iunie 2016 a fost publicat comunicatul de presă de lansare a proiectului, acesta fiind publicat simultan pe web site-urile partenerilor precum și pe web site-ul oficial dedicate proiectului: https://e-detecttb.eu/

Atasat comunicat presa 17 iunie 2016.

 

 1. Activități derulate în cadrul proiectului
 1. Întâlniri de proiect:
  1. Iunie 2016 Kick-off meeting organizată la sediul CHAFEA în Luxemburg;
  2. Mai 2017 întâlnirea anuală a partenerilor proiectului organizată la sediul KNCV, Haga, Olanda;
  3. Mai 2018 întâlnirea anuală a partenerilor proiectului organizată în București, România.

 

 1. Echipa română viziteză Find&Treat din Londra

La sfârşitul lunii august, echipa Find &Treat din Londra a găzduit un grup de cinci vizitatori din România pentru patru zile de vizite în teren.

Delegaţia română a constat în reprezentanţi ai Institutului Marius Nasta: Dna. Stefania-Liliana Ticu, asistenta TB, Dra. Maria-Larisa Soroaga, asistent social, dl. Florentin-Felician Dulgheru, tehnician radiolog şi reprezentanţi ai partenerului, ONG, ARAS.

Echipele române şi britanice au fost reunite, împreună cu partenerul bulgar HSPC şi specialiştii olandezi de la KNCV şi DELFT, în vederea colaborării în cadrul proiectului E-DETECT TB pentru pachetul de lucru în diagnosticarea rapidă. Echipa pachetului de lucru se pregăteşte să trimită în teritoriu unitatea mobilă realizată la comandă, dotată cu aparat de radiologie, calculator/ computer ce ajută la diagnosticare şi teste moleculare pentru detectarea tuberculozei în comunităţile greu accesibile din România. Experienţa acumulată de către echipa din România în depistarea precoce a tuberculozei (screening-ul TB) cu ajutorul Unităţii Medicale Mobile va fi împărtăşit cu HSPC pe parcursul unei activităţi pilot de o săptămână.

În timpul vizitei, echipa românească a fost prezentată în diverse cercuri/ site-uri şi a întâlnit organizaţii care lucrează îndeaproape cu Find &Treat, cum ar fi Olallo Hause (Casa Olallo) – cămin cu o unitate de îngrijire tranzitorie pentru pacienţii cu TBC, Whitechapel Mission (Misiunea Whitechapel), Margarete Centre (Centrul Margarete) şi Upper Room din St Saviour’s Church- care are legături strânse cu România.

Grupurile şi-au împărtăşit experienţele şi diferitele metode prin care se asigură că persoanele vulnerabile pe care le asistă, pot accesa screening-ul şi tratamentele, inclusiv inovaţiile precum Video Observed Therapy (Tratamentul Observat Video).

Grupurile au găsit vizita în teren ca fiind un exerciţiu foarte util şi planifică o întoarcere a vizitei în Bucureşti în curând.

Activitatea realizată este promovată și în limba engleză pe web site-ul creat special pentru proiectul E-DETECT TB și o puteți găsi la următorul link https://e-detecttb.eu/2017/10/17/romanian-team-visits-londons-findtreat/

 1. Participare la INFODAY: Joint Action 2018 organizată de Ministerul Sănătății : prezentarea susținută la întâlnirea din 15 martie 2018
 2. Pentru creșterea gradului de informare al publicului au fost elaborate fact scheet în limbile română și engleză pentru pachetul de lucru WP4 cu activitățile derulate de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta. Acestea au fost prezentate și la 49thUnion Conference la Haga, Olanda în octombrie 2018.
 3. În 20 noiembrie 2018 a avut loc lansarea oficială a programului de screening TB în România : Lansare E-DETECT TB – în mass-media