Tuberculoza la copii
Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă produsă de Mycobacterium tuberculosis (Mt).Transmiterea infecției se realizează în cele mai multe cazuri pe cale aerogenă, sursele de infecție fiind reprezentate de bolnavii de tuberculoză pulmonară activă. Transmiterea este favorizată de contact intim și prelungit cu sursa de infecție. Nu orice infecție este soldată cu îmbolnăvire de tuberculoză (TB), așadar termenul de ”infecție tuberculoasă“ nu se confundă cu cel “tuberculoză boală“. TB la copii este la persoanele de sub 15 ani.
Există mai multe posibilități evolutive ale infecție TB la copii. În funcție de vârsta și răspunsul imun corespunzător, copiii după infecție pot dezvolta boala. Forme de TB extrapulmonare și diseminate apar în special la sugari. TB la copii este diferită de TB la adulți. Copiii dobândesc TB de la contacții de familie.
Dacă vă întrebați: acest copil are TB?
Întreabă-te pe tine însuți: există TB în această familie? Sau dacă vedeți adulți cu TB, întrebați-vă dacă au copii. Majoritatea copiilor nu au bacteriologie pozitivă. La majoritatea cazurilor sursa de infecție este un adult din anturajul copilului, bolnav simultan cu acesta.
Diagnosticul de TB poate fi suspectat la copil în doua circumstanțe:
1. Copil contact cu un bolnav de TB (din focar);
2. Copil symptomatic.
Diagnosticul de TB la copil este mai dificil decât la adult din motive complexe (raritatea confirmării bacteriologice, semne clinice nespecifice, aspect radiologic dificil de interpretat). În absența confirmării bacteriologice, diagnosticul pozitiv trebuie fundamentat pe mai multe elemente, niciunul dintre ele nefiind singur suficient. Astfel trebuie luate în considerare: contextul epidemiologic, manifestările clinice, IDR la PPD (TCT), modificările radiologice, testele de laborator modificate.
DE REȚINUT:
– Există deosebiri între infecția TB și boala TB. Infecția TB este asimptomatică. Boala TB este simptomatică prin manifestările clinice, radiologice și bio-umorale.
– Infecția TB la copil rămâne asimptomatică la 90% din cazuri și se transformă în boală doar la 10% din cazuri.
– Chiar dacă infecția nu se transformă în boală, bacilii rămân în organism (infecțieTB latentă). Acești bacili viabili pot fi sursa de îmbolnăvire în timp.
– Cu cât infecția TB se produce la o vârstă mai mică, riscul pentru evoluție spre boală TB este mai mare.
– Infecția se poate produce în copilărie, iar boala poate să se dezvolte la toate categoriile de vârsta, inclusiv la adult.
– Există doua perioade de risc crescut pentru forme severe de boală:
– la copilul mai mic de 2 ani la care există riscul miliarei TB sși meningitei TB;
– la adolescentul la care există riscul evoluției spre forma de tuberculoză de tip adult.
Părerea ta contează, lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore.
FEEDBACK PACIENT