Pneumologie

În cele 7 Secții de Pneumologie din Institut lucrează medici pneumologi cu experiență în diagnosticul și tratamentul celor mai complexe situații clinice ce implică aparatul respirator.

A.    Diagnosticul complex al afectiunilor respiratorii.

Pacienții sunt referiți de către medicii de familie, de către pneumologii din ambulatorii sau din afara Bucurestiului sau de către medicii de alte specialități, Institutul funcționând ca un centru terțiar de diagnostic al tuturor maladiilor respiratorii. Printre afecțiunile respiratorii ce pot fi diagnosticate în Institut se numără:

  • Astmul bronșic
  • Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC)
  • Bronșiectaziile
  • Pneumopatiile interstițiale difuze
  • Sarcoidoza
  • Afectarea pulmonară în cadrul bolilor de sistem sau hematologice
  • Patologia respiratorie din timpul somnului (sindromul de apnee în somn)
  • Hipertensiunea pulmonară
  • Cancerul pulmonar primitiv și metastatic
  • Afecțiunile mediastinului
  • Infecțiile pulmonare: 
    • Tuberculoza pulmonară
    • Pneumoniile și bronhopneumoniile
    • Infecțiile respiratorii la imunodeprimați
    • Supurațiile pulmonare (abcesul pulmonar)
  • Pleureziile
  • Trombembolismul pulmonar
  • Bolile rare cu localizare inclusive respiratorie (deficit de alfa-1-antitripsină, limfangioleiomiomatoză, histiocitoză X etc.).

Diagnosticul bolilor respiratorii cronice se bazează pe competența medicilor pneumologi și pe investigațiile, multe dintre ele specifice, efectuate în Institut. Astfel, pentru multe dintre bolile diagnosticate Institutul reprezintă un centru de excelență în diagnostic.

În ceea ce privește cancerul pulmonar, secțiile de pneumologie au atribuții in precizarea diagnosticului, stadializarea bolii și stabilirea indicației chirurgicale, împreună cu chirurgii toracici și medicul oncolog.

Medicii pneumologi practică in mod curent biopsia pleurală percutană cu acul Stoicescu-Bercea, pentru diagnosticul colecțiilor lichidiene pleurale.

B.    Tratamentul acutizărilor bolilor respiratorii cronice și a bolilor respiratorii acute.

Pacienții se pot interna pentru diagnosticul și tratamentul unor evenimente acute (pneumonii, pleurezii) sau pentru tratamentul acutizărilor bolilor cronice respiratorii (BPOC, astm, exacerbări infecțioase ale bronșiectaziilor, acutizări ale insuficienței respiratorii cronice etc.).

Tratamentul urgențelor pneumologice (hemoptizii, insuficiența respiratorie acută) – toate secțiile de Pneumologie sunt dotate cu surse de oxigen, nebulizatoare și aparate de ventilație non-invazivă (BiPAP).

Tratamentul tuberculozei – pacienții diagnosticați cu tuberculoză sunt internați în saloane dedicate, cu circuite separate de restul saloanelor. Sunt tratați pacienți cu tuberculoză pulmonară, pleurezie tuberculoasă, și unele forme de tuberculoză extrapulmonară (ex: tuberculoza ganglionară).

Monitorizarea maladiilor respiratorii cornice – pacienții diagnosticați cu boli respiratorii cronice beneficiază de monitorizarea periodică a evoluției bolii și de adaptarea riguroasă a tratamentului.

Screeningul poligrafic al sindromului de apnee în somn și indicația de ventilație non-invazivă pe termen lung la domiciliu (CPAP sau BiPAP).

Indicația de oxigenoterapie de lungă durată la domiciliu – pacienții cu insuficiență respiratorie cronică hipoxemică datorată bolilor respiratorii cronice beneficiază de prescrierea oxigenoterapiei de lungă durată la domiciliu, făcută de medicii pneumologi.

Pregătirea dosarului medical pentru transplantul pulmonar – deși în România nu se face în prezent transplant pulmonar, pacienții care au indicație de transplant (pentru boli interstițiale fibrozante, hipertensiune pulmonară, deficit de alfa-1-antitripsină etc.) sunt evaluați complex în vederea referirii către o clinică de transplant din străinătate.

SECȚIA DE TUBERCULOZĂ MULTIDROGREZISTENTĂ (TB-MDR) 

Secția a fost înființată în anul 2004 în cadrul unui proiect finanțat de Fondul Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei, ca Centru de Excelență pentru tratamentul tuberculozei chimiorezistente. În secție activeaza medici cu inalta competenta profesionala in domeniul de interes al sectiei. Pe cele 48 de paturi existente se internează pacienți deja confirmați cu diagnosticul de tuberculoza chimiorezistenta. Cazurile sunt analizate individual de catre Comisia de specialitate care decide schema complexa de tratament si modul de ingrijire, adaptate fiecărui caz in parte, cu monitorizarea atentă a evoluției și a efectelor adverse, foarte frecvente și severe la această categorie de bolnavi. Pacienții rămân internați în medie 90 de zile, urmând să-și continue tratamentul prin Dispensarul TB teritorial, dar sub monitorizarea și consilierea continua a medicilor din secția TB-MDR, pe toată durata tratamentului.

Pe perioada internarii pacientii din Secția TB-MDR beneficiaza si de suportul psihologic acordat de catre un psiholog specializat in problematica bolilor transmisibile si a internarilor si tratamentelor de lunga durata.