Comunicat de presă. Bilantul la zi în ultimele 76 de zile

1.218 pacienti ingrijiti, dintre care 193 de pacienti tratati de infectia cu SARS-CoV-2, 2.860 de consultatii în dispensare TB, 189 de interventii chirurgicale si peste 1.465 de evaluari in compartimentul de primiri urgente.

Bilantul la zi în ultimele 76 de zile, pe timpul starii de urgenta si starii de alerta,
activitate continua in
Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta

 

1.218 pacienti ingrijiti, dintre care 193 de pacienti tratati de infectia cu SARS-CoV-2, 2.860 de consultatii în dispensare TB, 189 de interventii chirurgicale si peste 1.465 de evaluari in compartimentul de primiri urgente. Aceste cifre reprezinta activitatea din luna aprilie pana astazi in cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Dupa declansarea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei in data de 15.03.2020, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta a reorganizat activitatea astfel incat atat pacientii, cat si personalul medical sa fie tratati, respectiv sa lucreze in conditii de siguranta. Astfel au fost realizate circuite functionale pentru pacientii suspecti si ulterior confirmati cu infectie SARS-CoV-2, s-a activat planul ALB al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta si a fost redactată procedura COVID-19 care a fost reevaluata in acesta perioada de 5 ori, in functie atat de evolutia pandemiei la nivel national, cat si de recomandarile institutiilor nationale si internationale cu rol in gestionarea pandemiei.

Activitatea in pavilionul destinat pacientilor COVID-19 a fost inceputa in data de 03.04.2020 dupa obtinerea avizului provizoriu al DSP Bucuresti, prin care s-a avizat functionarea a 10 paturi COVID-19 Suspecti, 13 paturi TB-COVID-19 si 20 paturi COVID-19 Confirmati.

Conform unui alt aviz temporar emis de DSP Bucuresti, s-a avizat functionarea unui numar suplimentar de 29 paturi pentru pacientii COVID-19 confirmati in cadrul pavilionului pentru pacientii cu infectie cu SARS-CoV-2, precum si functionarea laboratorului COVID-19 integrat in cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Din aprilie pana la data de astazi in cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta au fost internati un numar total de 1.218 pacienti, reprezentand 51,87% din pacientii internati in aceasi perioada a anului 2019, cand au beneficiat de servicii medicale un numar de 2.348 pacienti.

„In Pavilionul COVID-19 au fost internati in ultimele doua luni si jumatate aproximativ 600 de pacienti suspecti, dintre care au fost confirmati pana astazi 193 pacienti, iar dintre acestia 5 pacienti au avut coinfectie TB-COVID-19. In aceeasi perioada Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta a dat in folosinta dupa autorizatia de functionare provizorie si sectia de ATI COVID-19 unde au fost ingrijiti pana in prezent un numar de 14 pacienti. In cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, imediat dupa ce s-au primit alertele nationale si internationale cu privire la pandemia de COVID-19, pentru ca unitatea sa raspunda cat mai bine acestei provocari medicale, activitatea a fost reorganizata, s-au creat circuite specifice, cu triajul epidemiologic obligatoriu la accesul in unitate, cu separarea completa a pacientilor suspecti de pacientii confirmati cu SARS-CoV-2, s-au realizat circuite separate pentru personalul medical si s-au realizaat traininguri pentru utilizarea echipamentului de protectie care au vizat insusirea si respectarea procedurilor de catre personalul medical al Institutului, punandu-se accent pe nevoia de respectare stricta a etapelor de echipare si dezechipare. De asemenea, ca o masura de siguranta, personalul medical implicat in ingrijirea pacienților cu COVID-19 din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta este testat periodic in baza unui algoritm stabilit la nivelul unitatii”, a declarat asist. univ. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

In laboratorul COVID-19 nou-infiintat au fost efectuate 2.913 teste (testele au fost efectuate pentru pacientii suspecti, confirmati si au fost efectuate controale in vederea in vederea externarii, conform procedurii interne).

In sectia de pneumologie au fost internati 801 pacienti, o activitate care reprezinta 58,68% din activitatea anului 2019, cand au fost internati 1.365 de pacienti.

In sectia de chirurgie toracica au fost realizate un numar de 189 de interventii chirurgicale.

In sectiile de TB din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta au beneficiat de tratament spitalizat 228 de pacienti, iar in dispensarele TB din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta au beneficiat de consultatii 2.860 pacienti, reprezentand 42,33% fata de aceeasi perioada a anului trecut cand au fost evaluati 6.756 pacienti.

De asemenea, pacientii cu simptomatologie sugestiva pentru infectia cu SARS-CoV-2 au fost evaluati atat in structura Compartiment Primiri Urgente (CPU), cat si in zona de primire a pavilionului COVID-19 fiind consultati un numar de 1.465 de pacienti in anul 2020, cu mult peste aceeasi perioada a anului 2019 cand au fost evaluati 886 de pacienti.

Pentru sustinerea activitatii ca răspuns la pandemia de COVID-19, in data de 02.04. 2020 au alocate de Ministerul Sanatatii urmatoarele fonduri:

Investitii:

– Investitii pentru dotarea cu aparatura si echipamente medicale pentru COVID-19 – 2.780.000 lei
– Investitii cu dotare cu aparatura altele decat aparatura si echipamente medicale – dotari independente – 570.000 lei
– Programul National Ap-ATI – echipamente de protectie, materiale sanitare, bunuri, sectia ATI – 2.032.000
– Program National RT- PCR – teste – 576.000 lei

De asemenea, s-au realizat finantari din alte surse, respectiv:

– Buget local – 300.000 lei,
– sponsorizari si donatii 354.252 lei
– sponsorizari si donatii bunuri 1.331.699,01 lei

Au fost achizitionati din venituri proprii – CASMB – echipamente medicale, medicamente, dezinfectanti, materiale sanitare, materiale de laborator si echipamente de protectie in valoare de 668.831.92 lei.

Precizare

Ca urmare a informatiilor aparute in mass-media in legatura cu declaratiile unor colegi din cadrul Institutului cu privire la aspecte medicale ce tin de pandemia de COVID-19, conducerea Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta in corelatie directa cu informatiile si declaratiile provenite de la organismele internationale si nationale din domeniul sanatatii, aduce urmatoarele precizari:

Infectia SARS-CoV-2 este o afectiune de sine statatoare care are un grad mare de contagiune si creaza riscul de evolutie spre forme severe de boala, care necesita asistenta in sectiile de terapie intensiva.

Consideram ca aceasta infectie trebuie tratata din punct de vedere medical – atat ca mesaje publice, cat si ca abordare terapeutica – cu multa seriozitate si responsabilitate, avand in vedere specificul bolii prezentat la nivel international de forurile relevante in domeniu.