CANCERUL PULMONAR

Cancerul pulmonar

Cancerul va deveni în următorii ani principala cauză de deces și cel mai important obstacol în creșterea speranței de viață din perioada contemporană. Incidența și mortalitatea cancerului sunt în creștere accelerată din cauza îmbătrânirii și creșterii numărului populației, dar și a modificării prevalenței principalilor factori carcinogeni, potrivit gradului de dezvoltare a fiecărei țări. 

Conform datelor GLOBOCAN în anul 2018 au fost estimate la nivel mondial 18,1 milioane de cazuri noi de cancer și 9,6 milioane de decese prin cancer, din care 1,8 milioane cancer pulmonar cazuri noi.

Cancerul pulmonar are incidența și mortalitatea cea mai mare în lume. Prognosticul rămâne rezervat cu supraviețuiri de 15% la 5 ani. Sunt beneficii considerabile în supraviețuire, în ultimii ani, datorită noilor terapii. Cancerul pulmonar este în continuă creștere peste tot în lume, atât ca prevalență, cât și ca mortalitate. În țările dezvoltate, ca urmare a politicilor privind fumatul, s-a observat o scădere la bărbați și o menținere în platou la femei a prevalenței. Fumatul rămâne factorul etiologic principal incriminat pentru 90% dintre cazurile de cancer pulmonar. 

Studii recente sugerează că, aproximativ o treime din cazurile de cancer nou descoperite ar putea fi evitate prin eliminarea sau reducerea expunerii la factorii carcinogeni cunoscuți. Deși au fost implementate o serie de intervenții asupra stilului de viață care s-au dovedit eficiente, atenția se îndreaptă în primul rând asupra prevenției primare.