Stop fumat

Subprogramul de prevenire şi combatere a consumului de tutun 

Despre programul naţional STOP FUMAT!

Subprogramul National Stop Fumat, un program al Ministerului Sănătăţii, a luat fiinţă în 2007 şi este coordonat de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”.

Programul, susţinut cu ajutorul unei echipe de peste 60 de medici şi psihologi prezenţi la nivel local în peste 20 de oraşe din România, îşi propune să ofere persoanelor care fumează platforma unui tratament complet (consiliere psihologică şi tratament medicamentos) conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi care se aplică în toate ţările civilizate ale lumii.

Programul Naţional Stop Fumat include:

  • consiliere privind renunţarea la fumat;
  • linia telefonică cu apel gratuit 
  • forum de discutii si pagina Facebook

Pentru a intra în program, pacienţii trebuie să sune la Tel Verde: 0800 878 673 ori să acceseze pagina de internet a programului pentru a afla unde se află cel mai apropiat medic specialist.

Dacă persoana locuieşte în Bucureşti, poate veni în fiecare miercuri, la ora 15.30 la Institutul „Marius Nasta”, la grupul de informare, pentru a afla detalii despre tratament şi consilierea psihologică. Aici i se oferă explicaţii şi răspunsuri la întrebări, fără a fi „dăscălit”, „muştruluit” sau ironizat.

Tratamentul durează între 2 şi 3 luni. Pacientul vine din 2 în 2 săptămâni pentru a-i fi evaluată starea generală şi eventualele simptome de sevraj şi pentru a-şi primi tratamentul.

Şansele de a recidiva după încheierea tratamentului depind exclusiv de pacient, de gradul în care a reuşit să înveţe noile obiceiuri ale vieţii de nefumător. Cu cât pacientul a fost mai hotărât să renunţe la fumat, a îndeplinit recomandările psihologului şi a urmat corect tratamentul prescris de medic, cu atât şansele de a rămâne nefumator sunt mai mari.

Este la fel ca în cazul oricărei boli cronice: urmezi sfatul medicului, nu ţi se agravează boala; nu ţii cont de recomandări, atunci faci o exacerbare a bolii. În cazul nostru, exacerbarea este reluarea fumatului.

Alte servicii oferite de echipa Stop Fumat

1.    Întâlniri de informare pentru copii şi adolescenţi – în parteneriat cu Asociaţia de tineret ASK ME.

2.    Suport pentru campanii de educare – informare în domeniul combaterii fumatului

3.    Asistenţă pentru companiile care doresc să implementeze politici stop fumat

Coordonator naţional subprogram prevenire şi combatere a consumului de tutun: Dr. Teodora CIOLOMPEA

Coordonator Centru consiliere din Institutul „Marius Nasta”: Dr. Magdalena CIOBANU