NEOPLASMUL BRONHOPULMONAR

Ce este neoplasmul bronhopulmonar?

Neoplasmul bronhopulmonar (cancerul bronhopulmonar) este cel mai frecvent tip de neoplazie, menținându-se pe primul  loc în lume după statisticile din 2018. Poate afecta țesutul pulmonar, bronhiile sau ambele structuri. 

Factorul de risc major este fumatul. Pe lângă acesta, alte particule din aerul ambiant sunt considerate a avea, în timp, același efect (exemplu: azbest, radon, arsenic, acizi, hidrocarburi, nichel).

Ce simptome pot avea pacienții?

  • Tuse cronică ( ce durează de > 3 saptamani ) sau schimbarea caracterului tusei mai ales la pacienții fumători ce prezintă tuse matinală;
  • Durerea toracică fără ameliorare semnificativă la tratamentul antialgic;
  • Expectorația cu sânge (hemoptizia); 
  • Lipsa de aer sau respirația dificilă (dispnee);
  • Scăderea în greutate și/sau pierderea apetitului alimentar;
  • Răgușeala (disfonia); 

Pacienții se pot prezenta cu unul sau mai multe din simptomele enumerate. Sunt și pacienți care nu au simptome, iar diagnosticul se pune cu ocazia unui control de rutină.

Cum se pune diagnosticul? 

Radiografia pulmonară poate sugera în multe cazuri diagnosticul. Există și situații când radiografia poate fi normală. Examenul computer tomografic  poate clarifica diagnosticul și este obligatoriu pentru stadializarea bolii.

Bronhoscopia este absolut necesară pentru diagnosticul de certitudine al neoplasmului bronho-pulmonar. În funcție de localizarea tumorii, se prelevează țesut bronșic (biopsia) sau se aspiră secreții din teritoriul pulmonar ce prezintă  modificări radiologice. 

În funcție de stadiul la momentul diagnosticului, apreciat cu ajutorul computer tomografiei, pacientul poate beneficia de tratament chirurgical și/sau oncologic.

Cu cât stadiul la momentul diagnosticului este mai precoce, cu atât evoluția bolii va fi mai bună. În stadii incipiente tratamentul chirurgical este prima opțiune, urmat de cel oncologic. Cu cât stadiul este mai avansat și starea generală a pacientului este mai degradată, cu atât scad șansele unui tratament chirurgical și intră în discuție doar tratamentul oncologic și/sau paleativ.

În stadiile avansate ale bolii, prognosticul rămâne rezervat, însă progresele recente  înregistrate în detecția mutațiilor genetice și apariția unor molecule noi care țintesc aceste mutații, sunt încurajatoare pentru pacienți.