MEDICAMENTE ANTITUBERCULOASE 2022
Tuberculoza (TB) este o boală infecțioasă provocată de bacteria mycobacterium tuberculosis, cunoscută și sub numele bacilul Koch, după numele savantului care a descris-o pentru prima dată în anul 1882. Cel mai frecvent, boala afectează plămânul, mult mai rar alte organe – pleură, ganglioni limfatici, oase, rinichi, meninge, sistem nervos central.
Transmiterea tuberculozei se realizează prin picăturile de salivă eliminate în aer de către bolnavii contagioși, prin tuse sau strănut; particulele de dimensiuni foarte mici, aerosolizate, rămân timp îndelungat în aer, de unde pot fi aspirate, ajungâng până la nivelul alveolelor pulmonare producând infecția latentă tuberculoasă. Persoanele infectate pot fi identificate prin intermediul testelor cutanate (IDR la PPD) sau serologice (IGRA); ele au un risc de 5-10% de a dezvolta boala în timpul vieții. Persoanele infectate nu au semne de boală și nu sunt contagioase.
Evoluția infecției latente către boală se produce mai frecvent în primii ani după infectare, în special în condiții de scădere a eficienței sistemului imunitar. Progresia bolii se face lent, în săptămâni sau luni de zile, cu apariția simptomelor nespecifice: tuse, scădere în greutate, inapetență, uneori sindrom febril.
Tratamentul tuberculozei constă în administrarea unei asocieri de medicamente, pe durată de minim 6 luni. Tulpina sălbatică de mycobacterium tuberculosis este sensibilă la cele mai eficiente medicamente antituberculoase, numite medicamente de linia I, dar poate suferi mutații, cu apariția de tulpini ce produc forme speciale de tuberculoză (polichimiorezistentă, multidrog rezistentă – MDR sau cu rezistență extensivă -XDR).
Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei este reglementat legislativ prin Ordinul Ministrului Sănătății nr.377/2017 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018.
În România, Ministerul Sănătăţii consideră tuberculoza o problemă majoră de sănătate publică, iar activităţile antituberculoase prevăzute în Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei sunt gratuite: diagnosticul şi tratamentul bolnavilor de TB, controlul contacţilor acestora, tratamentul preventiv, activităţile de informare-educare-comunicare.
Strategia Națională de Control al Tuberculozei în România 2015-2020 are ca scop eliminarea TB ca problemă de sănătate publică în România până în 2050.
Obiectivele majore stabilite prin această strategie sunt:
Intervențiile derulate prin PNPSCT urmăresc asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, tratare şi creștere a aderenței la tratament pentru bolnavii cu tuberculoză și, în special, tuberculoză multidrog-rezistentă, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.
PNPSCT este coordonat din punct de vedere tehnic de Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” București (IPMN).
În cadrul Programului național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei se asigură:
Resursele financiare necesare finanţării PNPSCT provin de la bugetul de stat, din veniturile proprii ale MS. De asemenea,au fost identificate, pe lângă bugetul de stat, mai multe surse de finanţare externe, în cadrul IPMN derulându-se mai multe proiecte în domeniul tuberculozei, finanțate prin: Mecanismul Financiar Norvegian, Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei și Fondurile Structurale Europene.
Resurse (Strategie, Planuri, Norme, Ghiduri, inclusiv pentru pacienți):
Normele metodologice de implementare a Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei în România- 2015
Strategia Națională de Control al Tuberculozei în România 2015 -2020
Părerea ta contează, lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore.
FEEDBACK PACIENT